Wie is Bram?

Portret Bram Peeters ©Rainier Isendam http://www.isendam.comBram Peeters (1978) is freelance journalist gevestigd in Utrecht waar hij in 1996 zijn studie journalistiek aan de Hogeschool Utrecht begon. Tijdens zijn opleiding liep hij als popjournalist stage bij de website 3voor12 van de VPRO waar hij nog ruim een jaar voor zou blijven werken. Na studiereizen in Mexico en Oekraïne bleek zijn hart toch te liggen bij internationale verslaggeving.

Om zich hier in te specialiseren volgde Bram gedurende een jaar de internationale masterclass Europe in the World in Utrecht en Århus, Denemarken. Zijn eindexamen bracht hem opnieuw naar Oekraïne waar hij onderzoek deed naar de nasleep van de Tsjernobyl-kernramp met publicaties in Nederlandse en Deense kranten als gevolg. In 2001 behaalde Bram het Europees diploma in International Journalism.

In datzelfde jaar paste hij de opgedane kennis toe in de praktijk tijdens een journalistieke reis in Latijns Amerika wat leidde tot publicaties in onder andere Het Parool en de Groene Amsterdammer. In Nederland deed hij vervolgens ervaring op als webredacteur bij onder andere FNV Bondgenoten en NU.nl

Zuid-Afrika

Eind 2002 vertrok Bram samen met zijn vriendin Jeanet naar Zuid-Afrika waar hij, uitgezonden door ngo NIZA, een half jaar zou werken voor dagbladen Cape Argus en Cape Times in Kaapstad.

Bij thuiskomst werd Bram gevraagd om bij het Algemeen Nederlands Persbureau te komen werken op de redactie nieuwe media ANP@yoursite. Hier werkte hij gedurende twee jaar tot zijn nieuwe buitenlandse onderneming. Tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2004 was Bram voor verschillende opdrachtgevers in onder andere New York, Washington en Boston.

Terug in Nederland werd hij in 2005 aangenomen als redacteur bij Psy, een vaktijdschrift over psychiatrie en verslavingszorg. Gedurende twee jaar maakte hij vele reportages en interviews over de wereld van psychiatrische patiënten en drugsverslaafden. Bram werkt nog steeds voor Psy en ontving in 2009 de For Diversity Against Discrimination Journalist Award van de Europese Commissie, vanwege een interview met de Noorse ex-premier Bondevik over zijn depressies.

Award

Eind 2007 ontwikkelde Bram als freelance journalist een project voor een serie reportages over opmerkelijke grensgebieden in Oost-Europa. Deze voerde hem samen met fotograaf Rainier Isendam onder meer langs Kaliningrad, Oekraïne, Wit-Rusland en Moldavië. De serie werd in 2008 gepubliceerd in zowel dagblad De Pers als de Vlaamse krant De Tijd. In juli 2009 werd Bram voor deze serie verkozen tot de Nederlandse winnaar van de European Young Journalist Award.

In de zomer van 2008 werd Bram geselecteerd voor deelname aan de Vlaams-Nederlandse Journalistenuitwisseling. In oktober en november 2008 was Bram werkzaam in Brussel op de redactie van het Vlaamse tijdschrift Knack, waar hij nog steeds voor schrijft evenals voor de Spaanse krant El Mundo.

In november 2009 reisde Bram gedurende vier weken door Turkije voor onder andere De Pers en Knack om te peilen hoe de Turken denken over toetreding tot de Europese Unie, tien jaar nadat het land werd erkend als kandidaatlid. In 2011 verbleef hij drie weken in Israël om te schrijven voor onder meer NRC Next en het FD.

MA cum laude

Bram volgde in 2013-2014 de MA opleiding Internationale Betrekkingen in Historisch Perspectief aan de Universiteit Utrecht. Papers geschreven voor deze studie werden gepubliceerd o.a. in dagblad Trouw. In de zomer van 2014 studeerde Bram cum laude af. Zijn masterscriptie over jihadisten werd met een 9 bekroond en leidde tot opiniestukken gepubliceerd in NRC HandelsbladNRC Next en Knack.be.

Sinds begin 2011 is Bram naast journalist ook docent op de School voor Journalistiek in Utrecht. Daarnaast is hij sinds 2015 eindredacteur van de Clingendael Spectator